Friday, March 20, 2020

RESEPI PUDING BERKUAH KASTARD



RESEPI PUDING BERKUAH KASTARD
Minggu lepas masa birthday my princess,
sis berkesempatan buat pencuci mulut puding berkuah kastard.

Memandangkan resepi ni sangat simple dan menjimatkan masa,
anggaran masa menyediakan lebih kurang sejam gitu
siap dengan kuah skali.
Haaa... senangkan..

Nak2 lagi skang ni mak2 semua 
tengah menjalani Perintah Kawalan Pergerakan disebabkan COVID-19 kan...
Apa lagi... confirm askar2 kat umah tu semua
asyik lapo je kan...

So, uollss bolehlah buat resepi yang membuatkan en suami sis pun
buka peti ais malam2
😂😂😂


Bahan-bahannya:

Bahan untuk membuat kastard:
1 cawan tepung kastard
1 sudu kecil garam
5 cawan air
1 sudu besar susu pekat

Bahan untuk membuat kuah kastard:
1 tin susu cair IDEAL
4 senduk gula
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung kastard
1 tin air
Buah dalam tin, nata de coco, nenas dalam tin


Cara-caranya:

Untuk kastard
1) Masukkan 1 cawan tepung kastard ke dalam periuk yang besar. Masukkan 5 cawan air. Kacau dulu supaya tepung dan air sebati.
2) Hidupkan api sederhana besar. Masukkan 1 sudu kecil garam dan 1 sudu besar susu pekat.



3) Sentiasa kacau supaya tepung tidak bergentel dan masak rata. Matikan api bila kastard telah masak (naik meletup-letup).



4) Angkat dan tuang ke dalam bekas acuan atau loyang. Sejukkan sebentar, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.

Untuk kuah
1) Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan renihkan kuah sehingga mendidih. Matikan api dan sejukkan.
2) Masa nak makan, letakkan puding kastard dan tuangkan kuah puding. Letakkan beberapa ketul ais. Tambahkan juga dengan buah-buahan dalam tin, nata de coco dan nenas dalam tin.
3) Sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba uollsss...

0 comments:

Post a Comment

 
Vanilla Kurma Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template