Biasalah budak2 kan... Ayam masak kurma mmg febret dia sebab tak pedas...
Dah lama jugak la tak makan pedas sbb si princess tak makan pedas, so mama n daddy pun terikut juga la anak tak makan pedas.
Kalau agak2 nak makan pedas, buatlah sambal asing. Tak pun cili padi tu buat ulam...
Baru ngam...
Ayam Masak Kurma
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
5 ulas bawang merah I dihiris
4 ulas bawang putih I dihiris
1 biji bawang besar I belah 4 tapi jangan putus
2 biji ubi kentang I dipotong 4
1 biji buah tomato I dibelah 2
Rempah penumis I bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
3 sudu besar rempah kurma
1 kotak santan 500ml I campur air secukupnya (lebih kurang 2 cawan)
Garam
Gula
Secukup rasa
1 keping asam keping
1 sudu kecil kerisik
Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
1 inci halia
Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis rempah penumis, bawang merah serta bawang putih sehingga kekuningan.
3) Masukkan rempah kurma. Kacau rata. Tumiskan sehingga rempah kurma terbit minyak.
4) Masukkan ayam, bawang besar dan ubi kentang. Kacau dan ratakan. Biar sehingga ayam kecut dan naik minyak.
6) Masukkan garam, gula, kerisik dan asam keping.
7) Akhir sekali jangan lupa masukkan buah tomato. Apabila kuah dah naik minyak, bolehlah ditutup api.
Selamat menjamu selera gais...
0 comments:
Post a Comment