Rendang Ayam Minang
Arini aku nak share resepi rendang ayam minang yang wife
aku masak membuatkan aku 4 kali tambah nasi 😱😱😱
melantak wehhh...
Bahan-bahan:
1 ekor ayam potong 18 (ikut suka korang nak potong berapa)
1 kotak santan 500ml
4-5 helai daun limau purut I dicarik-carik
2 batang serai I dititik
1 helai daun kunyit I disimpul
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai - dihiris
4 hiris lengkuas
3 cm halia
1 inci kunyit hidup
15-20 tangkai cili kering @ 5 sudu besar cili kisar
5 biji buah keras
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga keluar minyak. Masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih. Kemudian bila dah naik bau, masukkan pula ayam yang telah dipotong tadi.
Bila kuah telah mendidih dan ayam dah nampak kecut, masukkan pula santan pekat. Kacau dan ratakan hingga hampir pecah minyak. Kena sentiasa kacau pelan2 sebab nak bagi santan tu cantik je kejadiannya. Masukkan juga daun kunyit dan serai yang dititik.
Masukkan kerisik dan daun limau purut. Gunakan api yang kecil dan sentiasa kacau untuk mengelakkan bawahnya menjadi hangus. Jangan lupa masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sehingga kuah menjadi kering. Bila dah nampak agak kering, bolehlah diangkat. Tapi kalau korang nak makan dengan nasi, elok biarkan sedikit berkuah.
Tadaaa... ni wife aku siap packing dlm tupperware dan frozen kan.
0 comments:
Post a Comment